Thursday, April 20, 2006

Ihminen ei ole uhanalainen laji

Saara Tveit kirjoitti ihmisaitausta varten seuraavanlaisen esittelytekstin:

Ihminen

Homo sapiens sapiens

Ihminen ei ole uhanalainen laji. Ihmisen levinneisyysalue käsittää koko maapallon. Ihminen tulee toimeen kaikilla ilmastovyöhykkeillä trooppisesta arktiseen ja kasvillisuusvyöhykkeillä sademetsästä tundraan. Ihmisellä ei ole luonnollisia vihollisia. Laji on hyvin sopeutuvainen, ja se on kehittänyt mahdollisuuksia kasvattaa populaatiokokoaan. Laji on muun muassa pystynyt estämään populaatiokokoa normaalisti säätelevien virusten ja bakteerien toimintaa. Lajin yksilömäärä onkin kasvanut räjähdysmäisesti lyhyessä ajassa.

Järjestön sisällä käytiin keskustelua siitä, haluammeko korostaa ihmisen hegemoniaa huolimatta siitä, että ympäristömuutokset uhkaavat myös ihmisen selviytymistä. Tällä hetkellä ihmisen ylivoima on kuitenkin ekologinen tosiasia, ja niinpä teksti päätettiin hyväksyä.

Tekstiä tehosti levinneisyyskartta, joka osoitti, että ihmisiä on joka puolella maapalloa.

Nähtävillä oli myös Dodo ry:n kyltti, joka kasvatti tarhan arvoituksellisuutta. Ihminenhän tappoi aikoinaan dodon sukupuuttoon mutta antoi sittemmin sille virtuaalisen elämän satukirjoissa ja ympäristöliikkeen symboliikassa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home